Dünya Vergi Liginin Dört Büyük Şirketi

DÜNYA VERGİ LİGİNİN DÖRT BÜYÜK ŞİRKETİ

Dünyadaki  Faaliyetleri ve Gelişimleri

Değerli   okurlar, onlar dünya vergi liginin dört büyük şirketi . Pricewaters e Coopers, Ernst &Young, Deloitte, KPMG. Aynı Türk futbolunun dört büyüğü gibi. Dünyadaki bütün önemli satınalmalar da ve vergi incelemelerinde onlar tercih ediliyor. Birbirleriyle çok çetin rekabet ediyorlar. Aralarında önemli transferler yapıyorlar.Uluslararası  şirket denetimlerinde, şirket birleşmelerinde, dünyada en çok onlara güveniliyor.

Bu şirketlerin geçmişlerini incelediğimizde hepsinin başlangıç noktasının küçük muhasebe ofisleri olduğunu görüyoruz. Mösyö Deloitte’nin İngiltere’de kurduğu muhasebe ofisi bugün 25  Milyar ciroya ulaştı. Dünyada danışmanlık ve vergi denetiminin hızla büyümeye başladığı 1975’li senelerde 4 değil 8 firma bulunuyordu. Sektördeki sıkı rekabet sonucunda bu firma sayısı önce  5’e düştü. Sektördeki esas kırılma noktası 2002’de patlak veren Enron skandalı oldu. Enerji devi Enron’un iflasında resmi kayıt ve belgeleri yok ettiği iddasıyla denetimi yapan Arthur Andersen ‘de suçlu bulundu. Arthur Andersen daha sonraki davalardan aklandı. Fakat hiçbir zaman bir daha eski konumuna gelemedi. Büyük denetim şirketini bu zorlu ve rekabetçi sektörde yalnız bıraktı.

Dünya Vergi Liginin Dört Büyük Şirketi
Vergi Liginin Dört Büyük Şirketi

En önemli sermayeleri güvenilirlik ve saygınlık olan 4 büyük denetim şirketinin adları zaman zaman çeşitli skandallarla anıldı. Bunun sonucu örneğin Deloitte hem denetleme, hem de danışmanlık işlerini birlikte yapmasının doğurduğu tartışmaların sonucunda bu iki üniteyi birbirinden ayırdı. Bu tür tartışmalar halen devam etsede, dünyadaki önemli denetim ve satın almalarda bu  4 büyük denetim firmasının pazar payı çok yüksektir.

150 ülkeye yayılan 4 dört büyük denetim şirketinin en benzer yönleri örgütlenme şekilleridir. Her biri franchising  modeliyle çalışıyorlar. Her ülkede bir kurucu ortak ile işbirliği yapıyorlar. Örneğin Deloitte Türkiye’nin kurucu ve hissedarları Türk. Buradaki özel durum şu şekilde; Kurucu ortak ve yöneticiler rotasyon sistemiyle şirketi yönetiyorlar. Emekli oldukları zaman hisselerini de devrediyorlar. Burada amaç şirketin anlaşmazlık yüzünden dağılmasını veya zayıf düşmesini önlemektir.

Türkiye’deki   Faaliyetleri ve Gelişimleri

Türkiye dahil 150 ülkede onbinlerce  ofis aracılığıyla 120 milyar dolarlık bir ciroya sahipler. Türkiye’de adlarını son zamanlarda özelleştirme-satınalma ile daha çok duymaya başladık. Fakat onlar uzun yıllardır Türkiye’de faaliyet gösteriyorlar. Türkiye’de 1980’lerde ofis açmaya başlamışlardır. Fakat en çok son 15 yıl içerisinde yoğun faaliyet göstermeye başlamışlardır. Türkiye ekonomisinin ve firmalarının büyümesine paralel olarak satınalma, özelleştirme ve denetim işlemleri artarak büyümüştür. Türkiye’ye yabancı sermaye girişi arttıkça 4 büyük denetim şirketinin etkisi , süper ligin 4 büyüklerinin etkisinin artması gibi artacaktır. Günümüzde ise 4 büyük denetim şirketinin ulaşmak istediği hedef KOBİ diye nitelendirilen küçük ve orta ölçekli işletmelerdir.

 

Sitemizi sosyal medya hesaplarınızda paylaştığınız  için teşekkür ederiz.

İşletme Çalışanlarının Hileye Başvurma Nedenleri? yazımızı okumak için tıklayınız.

Vektör Grafik: Vecteezy – Radiasa Tutorial Rti

Yazar Hakkında
Toplam 63 yazı
Türk Muhasebe
Türk Muhasebe
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara


error: Content is protected !!