İşletme Sermayesinin Yeterliliği Nasıl Tespit Edilir?

Değerli okurlar, işletme sermayesinin yeterliliği nasıl tespit edilir? İşletme sermayesinin gereken seviyeden az olması ya da gereken seviyeden fazla olmasının yaratacağı olumsuz etkiler dikkate alınınca işletme sermayesinin yeterli seviyede olmasının önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Her ne kadar, yeterli olan işletme sermayesini tespit etmek için kesin bir kural olamazsa da, işletmelerin kendi özellikleri dikkate alınıp, bazı genel esaslar otraya konularak işletme sermayesi yeterliliği ölçülebilmektedir. Finansal planlama işletme sermayesi ihtiyacının tespit edilmesini de kapsamaktadır.

Tespit edilen ihtiyacın yeterli olup olmadığı, kontrol ile ortaya çıkacaktır. Yönetim faaliyetleri bir bütün olup, bir süreç içerisinde uygulanır. Planlama ile tespit edilen işletme sermayesi ihtiyacının nasıl, nerelerden ve hangi şartlarda finanse edileceği belirlendikten sonra, işletme kendi yönetim yapısı içerisinde planlama ile belirlenen konuları uygulamaya koyacak diğer bir ifade ile yönetecektir. Sonuçta işletme sermayesi yönetimi ile ilgili neticeler kontrol edilerek yeterli olup olmadığı belirlenecektir.

İşletme Sermayesinin Yeterliliği Nasıl Tespit Edilir?
İşletme Sermayesinin Yeterliliği

İşletme sermayesi yönetimini temel taşlarından olan kontrolün, gerçekleşmiş kesin sonuçlar ile planlanmış hedeflerin mukayesesinin yapılarak göstergelerin ifade edilmesini, yorumlanmasını ve amaçlara ulaşılması için düzeltici işlemleri kapsadığı konusunda düşünce birliği olup vardır.

İşletme sermayesinin yeterliliğinin tespitinde en çok kullanılan araçlar rasyolardır. İşletme sermayesi yönetimi likidite, risk ve kârlılık üçgeninin işletme amacı için dengelenmesini zorunlu kıldığından belirtilen durumlarla ilgili rasyoların ele alınması gerekir. Ayrı ayrı ele alınıp incelene rasyolar birleşik olarak incelenip, işletme sermayesi kontrol edilir.

Öte yandan, işletme sermayesi yeterliliğinin analizi düzeltici işlemlerin ele alınmasını da gerektirmektedir. Tek tek rasyoların verdiği fikirlerin birleştirilerek ele alınıp düzeltici noktaların yeterliliğinin analizinin bir parçasıdır.

Gerçekte işletme sermayesinin yetersiz ya da gereğinden fazla olması işletmenin dinamik yapısının bir sonucudur. Faaliyetler boyunca işletmeye fon girişleri olmakta ve yine fon çıkışları yapılmaktadır. Fonların akışları da işletme sermayesi değişim tablosu ile yapılmaktadır.

 

Sitemizi sosyal medya hesaplarınızda paylaştığınız  için teşekkür ederiz.

 

 

 

Kaynaklar

İşletme Sermayesi Yönetimi / Prof. Ahmet Aksoy-Doç Dr. Kürşat Yalçıner/Gazi Kitavevi

Finansal Yönetim / Dr. Öztin Akgüç / İstanbul Üniversitesi Yayınevi

Finans Mühendisliği Kavramaları  / Mehmet Bolak / Beta Yayınevi

 

 

 İşletme Sermayesinin Yetersiz Olmasının Belirtileri Nelerdir? yazımızı okumak için tıklayınız

Vektör Grafik: Vecteezy – Radiasa Tutorial Rti

Yazar Hakkında
Toplam 125 yazı
Türk Muhasebe
Türk Muhasebe
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara


error: Content is protected !!