Sosyal İçerik Üreticiliği Kazançlarının Vergilendirilmesi
26.10.2021 tarih, 31640 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlan 7338 Sayılı “Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile sosyal medyadan elde edilen kazançlar ile ilgili önemli düzenlemeler yapıldı ve 7338 sayılı kanunun ikinci maddesi ile 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na “Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası” başlıklı mükerrer 20/B maddesi eklendi.
Yeni yürürlüğe giren kanunun ve sonrasında çıkan 318 sayılı gelir vergisi tebliği ile sosyal içerik üreticileri ile mobil cihazlar için uygulama geliştiricilerine ilgili kanunla yüzde 15 oranında ödemek şartıyla 880.000 tl’ye kadar vergi istisnası getirildi.
Kanun ve tebliğde, bu içerik üretimi işinin ticari bir kazanç olduğu vurgulanıyor. Ticari kazanç ticari faaliyetlerden elde edilen anlamındadır. Kanundan öncede sosyal medya üreticilerin gelirleri ticari kazanç olarak kabul ediyor ve vergilendiriyordu. 31.12.2021 tarihine kadar şahıs şirketi açılarak bu gelirler beyan ediliyordu. Bunun içinde sosyal içerik üreticilerinin, kazançlarıyla ilgili faturalarını düzenli kesip, beyannamelerini mali müşavirler kanalıyla süresinde vermeleri gerekiyordu. Kanundan önceki dönemde, bu beyanların hiç yapılmaması veya eksik yapılması nedeniyle birçok mağduriyetler oldu.
Çıkarılan kanunla bu ticari kazançlara istisna getirilerek, ticari kazançtan kaynağında yüzde 15 stopaj ile vergi getirildi, sonrasında çıkarılan tebliğ ile bu konuda alt düzenlemeler yapıldı.
İstisna normalde vergi alınması gereken bir konudan ya hiç vergi alınmaması yada daha az vergi alınması demektir. Normalde gelir vergisinde yüzde 40’lara varan oranlarda kademeli olarak vergi alınmaktadır. Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliği kazançlarına 01.01.2022 tarihinden itibaren kaynakta kesilecek olan yüzde 15 stopaj şartı getirildi.
Prosedür şu şekilde işleyecek. Bu şekilde ticari kazanç elde edenler, ilk önce ikametgahınızın olduğu vergi dairesinde gidip, ben şu sosyal medya platformlarından gelir elde ediyorum diye beyan ederek, ilgili istisna belgesini almak için başvuracaklar. Vergi dairesi başvuru sahibinin durumunu inceleyecek ve bir bankaya verilmek üzere, bir istisna yazısı verecek. Bu yazıyı Türkiye’deki herhangi bir bankaya götürerek hesap açtıracaklar ve bu hesap açılmasıyla ilgili yazıyı 30 gün içinde tekrar vergi dairesine götürecekler. Fakat gelir idaresi bu konuda çok önemli bir kolaylık getirdi. İsteyenler artık vergi dairesiyle ilgili işlemleri e-devlet üzerinden gerçekleştirebiliyorlar.
Bu açılacak banka hesabına yalnızca sosyal medya kazançlarının girmesi gerekiyor. Maaş, emekli maaşı, kira vs. başka her türlü kazancın bu hesaba girmesi yasak, girerse istisna sona erebilir. Maaş hesabı, kira hesabı gibi hesaplar, sosyal medya içerik üretici gelirlerinin kaynakta vergilendirileceği gelirlerinin hesabı olarak kullanılamaz.
Kanunla getirilen istisna 01.01.2022 tarihinden itibaren uygulanacak deniyor. Ama, yukarıda anlattığımız gibi, bankadan alınacak banka hesap numarasını, vergi dairesine vermeden medya içerik üreticiliğinden gelir elde eden vergi sorumluları oldu. Bu gelirler maalesef bu kanun kapsamında değil, onlar eski şekliyle fatura kesip beyanda bulunabilecekler. Daha önce sahıs şirketi açarak mükellefiyet oluşturmayanların, vergi dairesine istisna belgesini vermeye kadar olan süredeki gelirleri, bu kanundaki istisnadan yararlanamıyor. Bu nedenle özellikle Google Adsense’den gelir elde edenlerin, vergi dairesine banka hesap numarasını vermeden, bu geliri çekmemeleri yararlarına olacaktır.
Sitemizi sosyal medya hesaplarınızda paylaştığınız için teşekkür ederiz.
Yeni Nesil Muhasebecilerin Meslek Tanımları Yazımızı Okumak İçin Tıklayınız
Vektör Grafik: Vecteezy – Radiasa Tutorial Rti